Bezig met laden

Waarom scholen meer aandacht aan hun communicatie moeten besteden

8 augustus 2018

Onze maatschappij verandert in rap tempo, dat behoeft geen uitleg. En dat ons onderwijs moet mee veranderen weten we ook al. Dat is trouwens altijd zo geweest. De maatschappelijke veranderingen zijn echter in zo'n stroomversnelling terechtgekomen, dat je inmiddels van een nieuw onderwijs-paradigma kan spreken.

Of je het wilt of niet, de verandering is gaande. Ook als je nog heilig gelooft in het traditionele vakkenpakket.
Bart van Koppen / RAADHUIS
Deze 5 feiten moet je weten voor een betere ranking in google
Creative Freedom met MODX

Voor degene die nog niet overtuigd zijn, of in vogelvlucht de geschiedenis van het ontstaan van ons huidige onderwijssysteem willen zien, check dit filmpje (8 jaar oud en nog steeds super-relevant): It's happening

Of je het wilt of niet, de verandering is gaande. Ook als je nog heilig gelooft in het traditionele vakkenpakket. Over de hele wereld zijn onderwijsinstellingen aan het nadenken over hoe we ons onderwijs moeten inrichten om de nieuwe generaties voor te bereiden op de maatschappij van morgen. Een maatschappij, die zo snel verandert dat we nauwelijks een half jaar vooruit kunnen kijken. 

Deze vernieuwingen gaan verder dan de vraag of de vakken Frans of Aardrijkskunde nog wel zinvol zijn om te geven. Of dat computers handig zijn om les op te geven. De vragen zijn veel fundamenteler: Wat zou de opbrengst van ons onderwijs moeten zijn? Waarom maken we onderscheid in primair en voortgezet onderwijs? Waarom hebben we onderwijs ingedeeld in niveaus? Of in leeftijd? Waarom zouden we nog cijfers geven? 

Toegegeven, asking the big questions here. De mate van verandering/vernieuwing verschilt natuurlijk per school, per individu. Maar dat de 'normale' verandering/aanpassing van ons onderwijs inmiddels een volledige paradigma-shift is lijkt mij even evident als fantastisch. 

Wie ben je?

Waar sta je voor als school? Hoe kijk je tegen het onderwijs aan? Wat is je plaats als school in de maatschappij en wat is je visie op de toekomst? Het karakter van een school is veel meer dan alleen het onderwijs-aanbod. Door een duidelijke profilering geef je leerlingen (en ouders) echt wat te kiezen. In ieder geval veel meer dan welke school het dichtstbij is ;-) Maar je profileert je ook ten opzichte van potentiële werknemers. En trekt de werknemers aan die bij je passen en die je verder kunnen brengen. 

Laat het zien

Ik denk (hoop) dat bovenstaande voor de meeste scholen niet vreemd klinkt. De scholen waar wij voor werken hebben allemaal hun eigen visie op de toekomst. Ze geloven ergens in. En als je dat zoekt staat het vaak ook wel ergens geschreven. Maar het is in eerste instantie niet altijd te zien. Een website van een school bijvoorbeeld is nog te vaak een vergaarbak van allerlei informatie voor allerlei doelgroepen. 

Als een potentiële leerling/ouder voor het eerst je site bezoekt, wat wil je dan meegeven? Je krijgt maar één kans voor een eerste (online) indruk. Zelfs wat er in je menu-balk staat is onderdeel van je profilering. 

De inhoud van je verhaal is het belangrijkst maar misschien net zo belangrijk is de vorm. En dat zeg ik niet alleen omdat ik bij een creatief bureau werk. We leven in een beeldmaatschappij. Daar mag je van alles van vinden, maar ook dat is de realiteit. De aandacht die je geeft aan je visuele identiteit, je uitstraling, is belangrijk. Het toont niet alleen kwaliteit, maar laat ook zien dat je belang hecht aan degene die tegenover je staat (dus ook de bezoekers van je website). Vergelijk het met een sollicitatiegesprek. Al heb je nog zo'n goed verhaal, als je dat in je pyjama staat te vertellen wordt je toch niet helemaal serieus genomen. 

Vertel het

Maar met een goed verhaal en kekke vormgeving ben je er nog niet. Een goed ingerichte showroom loopt niet vanzelf vol. Daar moet je actief mee de boer op. Vertel je verhaal pro-actief. Dat is het waard namelijk. Niet alleen vanuit wervingsoogpunt, maar ook om draagvlak te creëren in de maatschappij en de dialoog op te zoeken. Ons onderwijs is te belangrijk om alleen intern te communiceren. 

Over de auteur

Meer weten?
Bel of mail voor een afspraak met Bart van Koppen (072) 564 07 15 of bart@raadhuis.com