Bezig met laden

Deze 5 feiten moet je weten voor een betere ranking in google

Bij RAADHUIS krijgen we vaak vragen over siteranking: hoe zorg ik ervoor dat mijn website zo goed mogelijk gevonden wordt door Google? Daarom hier de basis van de basis. Houd in ieder geval rekening met de volgende 5 zaken.

Google ?
Maxim van Oostrum
Hoe werkt Google nu eigenlijk?
Waarom scholen meer aandacht aan hun communicatie moeten besteden

Bij RAADHUIS krijgen we vaak vragen over siteranking: 'hoe zorg ik ervoor dat mijn website zo goed mogelijk gevonden wordt door Google?' Daarom hier de basis van de basis. Houd in ieder geval rekening met de volgende 5 zaken.

Google ? links

Zorg voor links. Veel links. Heel veel links. Het liefst links van online kanalen die er toe doen met een linktekst(anchortekst) die jouw keywords bevatten. Het gaat Google om kwantiteit én kwaliteit. Dus een startpagina volproppen met links: dat heeft geen zin. Het gaat om 'echte', kwalitatief goede links.

Denk even aan een stad. Geldstromen, verkeersstromen en mensen trekken allemaal naar dit bepaalde punt op de wereld. Als jouw website zo interessant is dat heel veel andere online kanalen ernaar verwijzen, dan zegt dit iets. Het Google algoritme Pagerank (vernoemd naar oprichter Larry Page) evalueert jouw website. Is jouw website een afgelegen boerderij op de toendra of een metropool?

Er zijn genoeg bronnen om te starten met een 'linkbuildingstrategie'

GOOGLE ? content

Dat brengt ons op het belang van content. Hoe wil je ooit gevonden worden als jouw online communicatie bestaat uit een 3 pagina's tellende website? Zorg voor waardevolle content. Op jouw website, op jouw social media, schrijf gastblogs, benut ieder online kanaal, wees actief! Desondanks: maak content voor jouw publiek, niet alleen voor zoekmachines. Leuk die pageviews, maar hoe zit het met de conversie? Hoeveel klanten heeft die blog ook alweer opgeleverd? Maak content die van waarde is voor jouw klanten (en dus voor jou).

Gebruik de zoektermen waarop je gevonden wilt worden in je lopende teksten. En dan het liefst in de 'title tag', de paginatitel (kijk in je brontekst naar de omschrijving tussen <title> en </title>. Of voor klanten van ons die het MODX CMS gebruiken: vul de omschrijving in bij 'titel').
Maar gebruik deze term(en) ook in je lopende tekst en het liefst in de kopjes van je tekst. Google en lezers houden van kopjes!

Als je zorgt dat je deze twee zaken op orde hebt, keywords in je content en veel goede links naar en binnen je eigen website, dan zul je ongetwijfeld stijgen naar grote Googlehoogte. Hieronder nog 3 factoren.

GOOGLE ? tags

Zorg dat al je meta-descriptions en alt-tags goed ingevuld zijn. Dit zijn naamgevingen van je content die eigenlijk in de code worden meegegeven. Geef relevante omschrijvingen mee. Dat is goed voor de gebruiker én voor de zoekmachine. 

Voorbeeld van het gebruik van tags:
  • Je schrijft een artikel op een pagina over ergotherapie
  • Je hebt een afbeelding van een behandelaar met de bestandsnaam ergo223344_hggt.jpg
  • Hernoem deze afbeelding en maak er van: ergotherapeut_Marnix Janssen.jpg
  • In de alttekst zou je kunnen zetten 'ergotherapeut Marnix Janssen in zijn praktijk'

Bijkomend voordeel van goede altteksten is dat blinde of slechtziende websitebezoekers de alttekst vaak voorgelezen krijgen via hun reader. 

GOOGLE ? goede url's

Zorg voor een goede URLstructuur en leesbare url's. Dus niet:

mijndomein.com/hccc.aspx?main=organisatie&sub=organisatie1, maar mijndomein.com/organisatie/klantenservice

Hoewel je niet een directe boost zal zien in je ranking, heeft het uiteindelijk een positief effect. Jouw bezoekers kunnen snel en makkelijk door jouw site navigeren, makkelijk jouw url's delen en makkelijk linken naar jouw pagina's.

GOOGLE ? Dinosaurs

Ok, hier heb je niet zo heel veel invloed op, maar een redelijk belangrijke factor in ranking is de leeftijd van jouw website. Dit is logisch als je ervan uitgaat dat Google in feite rankt op waarden als autoriteit en vertrouwen. Daarom hebben nieuwe websites het vaak lastig als het gaat om een goede organische ranking (ipv betaalde ranking). Bij RAADHUIS adviseren we bij nieuwe sites vaak om een betaalde (Adwords)campagne op te starten om toch te ranken op bepaalde zoektermen bij de lancering van een website.

Met meer dan 200 factoren die van invloed zijn op jouw siteranking is dit natuurlijk een heel summier overzicht. Focus op content (keywords) en links zou je echt al enorm verder kunnen helpen. Eigenlijk sta je dan aan de wieg van een online strategie: je kijkt waarop je nu gevonden wordt en waar je op gevonden wilt worden.
En dan...aan de slag!

Bronnen:

Overzicht van onderzoek onder onlinemarketeers & correlatiestudie naar rankingfactoren

Infographic van 200 ranking factoren Google 

Alle factoren van Google op een rij

 

Over de auteur

Meer weten?
Bel of mail voor een afspraak met Bart Verbiest (072) 564 07 15 of bartverbiest@raadhuis.com