Bezig met laden

Hoe hashtags werken op Twitter, Instagram, Google Plus, Pinterest, Facebook en Flickr

Hashtags. Een zeer nuttige toevoeging voor je uitingen op social media. Goed gebruikt komt je bericht aan bij de juiste mensen en ontstaat er interactie. Maar... hoe werkt dat dan op de verschillende social media? En waarom doen ze het allemaal nét even anders?

Een hashtag is een woord of zin met als prefix het #-leesteken.
Jorgen Holzmann / RAADHUIS
Welkom in de speelgoedwinkel
MODX Meetup Alkmaar 21 mei 2015

Hashtags

Een hashtag is een woord of zin met als prefix het #-leesteken, een woord dus inclusief het hekje als voorvoegsel. Door deze combinatie wordt een bericht eenvoudig gevonden. In 2007 geïntroduceerd op Twitter, en inmiddels breed geadopteerd door de verschillende social media kanalen. Het toepassen doen de platforms niet allemaal op dezelfde manier en in deze how-to licht ik graag even toe hoe, en wanneer je het meest effectief gebruik kunt maken van hashtags voor jouw merk of bedrijf.

Dit artikel is een vrije vertaling van het Moz.com artikel: 'How Hashtags Work on Twitter, Instagram, Google Plus, Pinterest, Facebook, Tumblr, and Flickr'

Twitter

Twitter hashtags ondersteunen geen speciale tekens (+, !, $, %, -, ^, &, *, ...). Wel letters, nummers en underscores _.
Er is geen limiet voor het aantal hashtags, maar je bent uiteraard wel gebonden aan de 140 karakters van de Tweet zelf. Twee hashtags is het beste aantal voor verhoging van betrokkenheid. De tweet wordt meer gefavorite, geretweet of beantwoord.

Een goede hashtag is over het algemeen kort en goed te onthouden. Denk bijvoorbeeld aan festivals: #pp15 = 'Pinkpop 2015' of #sxsw voor de conferentie 'South by south west'. Bezoekers kunnen inhaken op de 'chat' in deze hashtag gestuurde tijdlijn. Handig en herkenbaar.

Instagram

Net als bij Twitter worden speciale tekens niet ondersteunt. Je kunt wel gebruik maken van een maximum van 30 hashtags per foto. Dit kan zorgen voor een enorme toename in volgers, met name als je inhaakt op populaire hashtags. Een veel voorkomend campagne-matig gebruik op Instagram is het organiseren van een fotowedstrijd rondom een specifiek onderwerp. 

FACEBOOK

Sinds kort kun je ook op Facebook hashtags gebruiken. Het gedraagt zich echter wat vreemd en het nut is niet helemaal duidelijk. Wanneer je zoekt op een hashtag krijg je bijvoorbeeld geen 'getagde' resultaten terug.

Zoeken op Facebook hashtags kan nietResultaten zijn sowieso gekleurd op basis van je account en Facebook gedrag en dat van je vrienden. 
Door op het bovenste zoekresultaat te klikken krijg je een overzicht van posts die het woord 'Alkmaar' gebruiken en niet specifiek de hashtag. Je kunt ook direct naar 'facebook.com/hashtag/'  gaan. In ons voorbeeld dus facebook.com/hashtag/alkmaar

Je kunt door te klikken op een hashtag onder een bericht ook op diezelfde resultaten pagina komen. Wederom met berichten die NIET specifiek getagd zijn.

Kortom: het nut is gelimiteerd. Wellicht als je een cross-post doet vanaf Instagram (= Facebook) kun je er baat bij hebben omdat mensen je uiting makkelijker kunnen terugvinden wanneer ze op Instagram gaan . Verder helpt het wel voor de herkenbaarheid van een crosschannel campagne. 

Google Plus

Bij Google+ kun je alle karakters gebruiken behalve spaties. Een hashtag die bestaat uit alleen cijfers zal ook niet lukken. 
Google benadert het principe van hashtags iets anders en geeft zelf ook aanbevelingen voor de juiste tags op basis van de content die je deelt. Hele abstracte hashtags lijken minder succes te hebben dan meer omschrijvende: #pp15 doet minder dan #festival #pinkpop. Er is geen limiet aan het aantal tags wat je kunt gebruiken.

Pinterest

Hoewel je hashtags kunt gebruiken (in de omschrijving van je pin) is het gebruik op Pinterest behoorlijk gelimiteerd. Je kunt hashtags gebruiken voor meer duiding, echter als je zoekt op tags krijg je ook resultaten te zien waarin het woord alleen staat (bv. zoekopdracht #pinkpop geeft ook resultaten op 'pinkpop'). Het nut is dus laag, een goede omschrijving doet meer.

Als je een campagne hebt lopen op meerdere kanalen is het goed om de hashtag ook hier toe te passen.

Flickr

De fotodienst Flickr maakt zowel gebruik van hashtags als tags. Je kunt je foto's of fotoalbums 'taggen'. In principe kun je alle karakters gebruiken maar het lijkt erop dat alleen letters en cijfers 'gelinkt' worden.

tags: klikken op een tag zorgt er voor dat je terecht komt op een zoekresultaten pagina (/search/?tags=) waar je kunt filteren op licentie, groepen et cetera.

hashtags: klikken op hashtags zorgt ervoor dat je terecht komt op een /explore/ pagina die zowel foto's laat zien met dezelfde hashtags als dezelfde tags (!).

Handig is dus om zowel tags als hashtags te gebruiken. Goed voorbeeld is de fotostream van astronaut Andre Kuipers: https://www.flickr.com/photos/astro_andre/with/7427472094/

Gebruik en monitoring

Hoewel sommige diensten ruimte bieden voor een ongelimiteerd aantal hashtags, is een overdaad negatief voor je imago en wordt het gezien als spamachtig gedrag. Denk zorgvuldig na over een aantal relevante hashtags en pas ze consequent toe. Haak aan bij conversaties waar je bericht een toevoeging is en probeer vooral niet mee te liften op irrelevante, maar populaire, tags. Hier zit je doelgroep niet.

Om het succes van je social media inspanningen te meten en de conversaties te volgen bestaan er vele tools. Hieronder een kleine opsomming, mocht je toevoegingen hebben: laat het even weten in de reacties.

Tools

  • Keyhole: real-time tracking en analytics van hashtags op Twitter, Instagram en Facebook
  • Tagboard: toont de getagde berichten van Twitter, Instagram en Facebook als een dashboard.
  • Tweetdeck: twitterclient. Maak kolommen aan die specifieke hashtags toont. Geen monitoring, wel gratis.
  • Hootsuite: zowel het plaatsen van berichten op, als de monitoring van zo'n 35 kanalen
  • SumAll: koppelt vrijwel alle kanalen, en toont crosschannel resultaten. Je ziet direct of je Facebook post de verwachte reach heeft gehad en of dit heeft geresulteerd in meer website bezoek bijvoorbeeld. Zeer krachtig, grafisch prettig.

Over de auteur

Meer weten?
Bel of mail voor een afspraak met Jorgen Holzmann (072) 564 07 15 of jorgen@raadhuis.com