Bezig met laden

Hoe maak je online communicatie authentieker en persoonlijker?

In al het online communicatiegeweld is het lastig om boven het digitale maaiveld uit te steken. Op Facebook concurreer je niet alleen met contentmakers van directe concurrenten maar bijvoorbeeld met viralvideo makers over de hele wereld. Hoe val je op met jouw communicatie? Hoe komt je boodschap echt binnen? De stap die je nu kunt maken: persoonlijke en menselijke communicatie. Kijk naar de techniek, de inhoud en usability.

Kijk naar de techniek, de inhoud en usability.
Maxim van Oostrum
Creaaatsjie!
Slim omgaan met content: 4 tips om jouw tijdlijnen gevuld te houden

In al het online communicatiegeweld is het lastig om boven het digitale maaiveld uit te steken. Op Facebook concurreer je niet alleen met contentmakers van directe concurrenten maar bijvoorbeeld met viralvideo makers over de hele wereld. Hoe val je op met jouw communicatie? Hoe komt je boodschap echt binnen? De stap die je nu kunt maken: persoonlijke en menselijke communicatie. Kijk naar de techniek, de inhoud en usability.

 

persoonlijke techniek

Wist je dat de ROI van gepersonaliseerde emailmarketing zo’n 25 % hoger ligt dan niet-gepersonaliseerde? De psychologie hierachter is dat mensen het idee hebben  dat er een persoonlijke band bestaat door kleine persoonlijke elementen en dus meer openstaan voor jouw boodschap. Technisch is er geen uitdaging meer om emails niet te personaliseren. Zelfs eenvoudige emailmarketingsoftware kan op basis van een database een email gepersonaliseerd opmaken. 

Net zoals met alles in het leven: don’t overdo it. Teveel persoonlijk gegevens zorgen voor een gevoel van inbreuk op de privacy en komt vaak onnatuurlijk over. 
Begin eens met de verzending vanuit een persoonlijk emailadres van bijvoorbeeld de account manager of degene die het meeste klantcontact heeft. Of personaliseer de aanhef met naam of achternaam. Buffer is een ontzettend goed voorbeeld van persoonlijke en menselijke communicatie. Buffer is een online tool voor contentdistributie waar ik sinds het begin al verliefd op ben. Mail wordt verstuurd uit naam van 'Kevan', of 'Joel' en heeft een sterk persoonljk karakter. 

 

menselijke taal

Je komt online (gelukkig) niet meer weg met afstandelijke beleidstaal. De reden dat de term bureaucratie zo’n negatieve connotatie gekregen heeft  is dat we niet het gevoel hebben in contact te staan met echte mensen. Maar met regels, een instituut, een zielloos iets. Jouw mensen maken het bedrijf en jouw klanten kennen ze. Geef ze een stem en gezicht  en je zult zien dat het merk meer gaat leven.

Neem webcare. Webcare is klantenservice in de publieke ruimte. Webcaremedewerkers zijn de stem van een merk online. Soms maken die mensen fouten, maar het zijn wel echte mensen van digitaal vleesch en bloed. Dat geeft vertrouwen, ook als het wel eens mis gaat.

Blendle, de online kiosk, is een voorbeeld van lekkere 'down-to-earth’ communicatie. Lees eens hoe de usp’s zijn geformuleerd:

Alle kwaliteitskranten en tijdschriften van Nederland. En Story.
Meld je nu aan en krijg €2,50 cadeau van ons.
Begin direct met lezen. Aanmelden is zo gepiept!


Een geintje, geen 'u' maar 'je', en spreektaal 'zo gepiept’. Waarmee ik niet wil zeggen dat iedereen moet beginnen met tutoyeren(hoewel ik het stiekem wel goed zou vinden),
maar een goede tone sprankelt, geeft energie en voelt menselijk. Air BNB is ook een goed voorbeeld van de inzet van een menselijke tone of voice of bol.com

bol.com menselijke taal

fragment uit bol.com nieuwsbrief juli 2014


Dit artikel over landingspages van moz.com is misschien een beetje populair geschreven maar is voor mij het voorbeeld van het gebruik van menselijke taal. En een interessant artikel. 


lekkere interface: usability

Focus je tenslotte op de usability. Navigatie moet logisch zijn en goed aanvoelen, wees consequent en zorg voor een lekker gevoel. Zo vaak zijn websites nog opgezet als een soort technische software, waarin je wat rond moet klikken om wat informatie te krijgen (in het beste geval).

Beste voorbeeld van een lekkere interface vind ik nog altijd de website van De Correspondent.

Heel in het kort: De Correspondent is een online journalistiek initiatief dat zich focust op verhalen van individuele journalisten (persoonlijk!) en zich sterk maakt voor ‚longreads’ (artikelen met 1000+ woorden) . Hoe ze dat bijvoorbeeld doen? 

  • Verklarende links in de lopende tekst gaan niet naar Wikipedia, maar via een icoontje opent een kader dat ook weer dicht te klappen is. Zo houd je de aandacht bij het artikel.
  • In de rechtercolumn vind je externe links, los van de lopende tekst
  • De website toon ook een balk waarop je kunt zien hoe ver je in het artikel zit.

interface correspondent

screenshot interface artikel De Correspondent

De Correspondent geeft je het gevoel dat de website met je meebuigt, jou ondersteunt in het tot je nemen van de content. Het voelt goed, ondanks dat je even moet wennen.

Een andere contentsite, Vrij Nederland, biedt een mooie mobiele ervaring waar je jouw leesmodus kunt veranderen. Selecteer je 'nacht' dan verandert de lopende tekst en achtergrond van kleur voor hoger contrast.

Vrij Nederland mobiele ervaring

screenshot mobiele interface vrijnederland.nl

 

Also...

Technisch zijn er geen barrières meer om jouw online communicatie persoonlijker te maken. Kijk eens met een andere bril naar jouw taal op de website. Is die eenduidig, vriendelijk en consequent? Hoe zit het met de onderwerpregel van de nieuwsbrieven? Staat daar nog steeds nieuwsbrief september 2014?

Misschien goed om nog eens naar te kijken...We helpen je graag.

 

Over de auteur

Meer weten?
Bel of mail voor een afspraak met Bart Verbiest (072) 564 07 15 of bartverbiest@raadhuis.com