Bezig met laden

Hoe QRcodes eerst zijn stukgemaakt

Niet iedereen zal het er mee eens zijn, maar als grafisch vormgever vind ik QRcodes echt supergaaf. Niet alleen de verbinding die ze beloofden te zijn tussen online en offline, maar ook de grafische uitstraling die ze hebben. Het ziet er gewoon vet uit.

QRcodes zijn de brug tussen de fysieke wereld en het world wide web. We zouden met z’n allen er keihard aan moeten werken om deze kleine krachtpatsers het podium te geven dat ze verdienen.
Bart Verbiest / RAADHUIS
Nieuwe tijden, nieuwe communicatie
Een betaalde pitch vergoedt veel!

We hebben de QRcodes eerst stuk gemaakt

Nu kennen we ze al een tijdje en als ik naar de statistieken kijk - of naar de mening van anderen luister - hebben QRcodes het niet waar gemaakt. Ik vroeg mij hoe het kon dat iets dat zo eenvoudig werkt en dat zo simpel te maken is, tóch kon falen? En weet je waarom? Omdat het eerst stuk is gemaakt. Door ons allemaal.

De grote belofte van de QRcode

QRcodes waren hun tijd vooruit. Hoeveel websites waren al klaar voor mobiel toen de QRcode door de reclamewereld en uitgeversland werd ontdekt? Niet veel, kan ik je vertellen. Maar we konden opeens QRcodes gebruiken. Consumenten konden veel sneller een website bezoeken. Dat die website niet mobiel beschikbaar was en dat je vaak gewoon naar een homepage werd gestuurd i.p.v. een relevante landingspage heeft er voor gezorgd dat consumenten vanaf het begin geen vertrouwen in QRcodes hadden. Superzonde.

Cijfers

Er zijn veel onderzoeken geweest naar het gebruik van QRcodes, waarbij de meeste uitkomsten toch een lichte stijging in het gebruik laten zien. Dat heeft alles met betere, responsive (schaalbaar naar mobiel formaat) websites te maken. En niet alleen websites, maar vooral bredere online content, zoals video's, apps, specifieke landingspages, blogs, etc zijn mobiel goed toegankelijk. Een ontwikkeling die in 2014 - verwacht ik - nog meer door zal zetten. Dat is ook iets waar we met z'n allen voor moeten zorgen. Dan zal het vertrouwen in QRcodes ook weer langzaam terugkomen. Hieronder een paar highlights uit verschillende onderzoeken.

Cijfers over QRcodes 2013

Tips voor betere QRcodes

Alle websites die tegenwoordig bij RAADHUIS worden opgeleverd zijn mobiel beschikbaar via onze responsive werkwijze. QRcodes zijn de brug tussen de fysieke wereld en het world wide web. We zouden met z’n allen er keihard aan moeten werken om deze kleine krachtpatsers het podium te geven dat ze verdienen. Een paar tips:

  • Een QRcode kan veel meer dan alleen een website oproepen. Je kunt contactgegevens delen, video’s delen, sms aanspreken, een app direct downloaden, etc.
  • Communiceer duidelijk wat de functie van de QRcode is (bekijk de video / download de app / vul het formulier in).
  • Plaats een QRcode op een hoogte dat het voor de gebruiker makkelijk te scannen is. Bij affiches en driehoeksborden iets om over na te denken.
  • Des te langer je URL, des te ingewikkelder je QRcode. Jas ‘m door een URLverkorter zoals Bitly en je code wordt ook door minder  goede camera’s goed gescand. Leuke bijkomstigheid: Bitly heeft een aardig statistiekenpakket.

Nog beter

Bij RAADHUIS hebben we een eenvoudig systeem bedacht waarin we onze QRcodes maken. We kunnen altijd de URL aanpassen en we kunnen een QRcode in een advertentie terug vinden in de statistieken (Deze meten we in Google Analytics). Als je geïnteresseerd bent in hoe we dat precies doen, neem dan even contact met mij op. 

Tot slot nog een tip voor alle fabrikanten van smartphones: integreer een QRscanner in de standaard camera-app van elke smartphone! Waarom moet ik een ingewikkelde app downloaden? Ik wil gewoon dat mijn camera een QRcode herkent, standaard. Regel dat. 

Over de auteur

Meer weten?
Bel of mail voor een afspraak met Bart Verbiest (072) 564 07 15 of bartverbiest@raadhuis.com