Bezig met laden

INTEGRATED

Creatief en vernieuwend zijn gaat niet vanzelf, daarom helpen wij onszelf af en toe een beetje door ons onder te dompelen in vernieuwende en bijzondere kunst, ontwerp en technologie. Zodat we er weer vol met ideeën tegenaan kunnen. Dit keer in de vorm van INTEGRATED! :-)

Between creativity and criminality. The art and design of civil domains.
Het thema van dit jaar
AVG, wat doen we ermee?
Nieuwe tijden, nieuwe communicatie

14 & 15 November was INTEGRATED international art & design conference in Antwerpen, wij waren erbij!


Creatief en vernieuwend zijn gaat niet vanzelf, daarom helpen wij onszelf af en toe een beetje door ons onder te dompelen in vernieuwende en bijzondere kunst, ontwerp en technologie. Zodat we er weer vol met ideeën tegenaan kunnen. Dit keer in de vorm van INTEGRATED! :-)

Eerst nog wat achtergrond informatie: Integrated is een tweejaarlijkse conferentie georganiseerd door kunstacademie Sint Lucas Antwerpen in samenwerking met kunstencentrum deSingel. “De sprekers confronteren hun werk en de onderliggende ontwerpprocessen, inspiratiebronnen en methodieken met elkaar. Integrated belicht de veranderende positie van ontwerpers, architecten en kunstenaars en onderzoekt hoe zij de verbindende factoren zijn in de ontwikkeling van nieuwe praktijken.”

Elke conferentie wordt ingeleid door een manifesto. Editie 2017: Between creativity and criminality. The art and design of civil domains. Lees hier het manifesto. We worden meegenomen in kunst en design in het tijdsbeeld van nu.


Interessante sprekers

Luciënne Robberts met de presentatie: “Can Graphic Design save your life?” Waarbij eigenlijk de hoofdvraag was: Hoe kan je met een ontwerp een verschil maken? Ze legt de focus op problemen waar je op in kunt spelen. Voorbeeld 1: Op de eerste hulp komen vaak mensen bewusteloos aan. Als ze wakker worden zonder dat iemand erbij is raken ze soms in paniek. Design oplossing: Het plaatsen van een bord op het plafond boven de bedden, waarop staat waar je bent, waarom je daar bent en wat je kan doen als je iemand wilt spreken. Voorbeeld 2: Een dokter moet snel handelen en heeft medicijnen nodig voor zijn patiënt. In deze situatie kun je dus een verschil maken als ontwerper door de doosjes zo vorm te geven dat ze genoeg verschillen van elkaar. Voor onszelf nog concreter: het is belangrijk dat de visuele identiteit van een organisatie een uitstraling heeft die de doelgroep verwacht, maar genoeg verschilt met vergelijkbare organisaties om toch op te vallen.

Textgain - Deze mannen hebben self-learning technology ontwikkeld om via twitter pedofielen, jihadisten en racisten op te sporen. De technologie wordt ontwikkeld door onderzoek te doen naar taalgebruik van verschillende groepen mensen. Als voorbeeld worden we meegenomen in een interactieve presentatie. We moeten Twitter berichten beoordelen op de juiste context. Cola versus cocaïne. Wanneer is coke cola en wanneer is coke cocaïne? Als dit is vastgesteld kan het systeem toegepast worden op twitter en kunnen er mensen worden gevonden die iets met cocaïne te maken hebben.

Paul Sahre - Met zijn verhaal over waarom hij ontwerper is. Gevestigd in New York en nog altijd een eenmanszaak. Lekker klein, overzichtelijk en vooral dingen doen die hij leuk vindt. Geïnspireerd door zijn broer die altijd tekende, kwam hij in aanraking met vormgeving. Voor hem is het geen keuze, maar is het iets wat hij “gewoon doet”. “The designer’s life is one of constant questioning, inventing, failing, dreaming and ultimately making.” Hij werkt als freelancer voor o.a. een band waar hij de LP covers voor maakt. Naar aanleiding van 1 van die covers kwam het idee om de illustratie van de cover levensgroot na te maken. Dit proces is de clip voor dit nummer geworden:

Oliviero Toscani - Over zijn controversiële advertising campagnes voor Benetton. Tijdens zijn presentatie neemt hij je mee door zijn portfolio voor het kledingmerk. Het is gaaf om te zien hoe het merk zich door de jaren heeft ontwikkeld. De kleurrijke campagnebeelden zijn wat moderner geworden, maar hebben nog altijd dezelfde uitstraling als vijftig jaar geleden. Het is meteen een reminder voor ons hoe belangrijk het is om altijd dezelfde ‘look-and-feel’ te hebben bij visuele uitingen.

Recetas Urbanas - Deze architecten bouwen ‘illegaal’ een school op verboden terrein, maar het is wel een initiatief waar de bevolking ‘legaal’ behoefte aan heeft.

Propaganda by the people - Een tof project om een Europees geluid te geven tegen de propagandamachine van IS en Rusland. Via de website kon je posters downloaden van historische propaganda onderwerpen. Burgers werd gevraagd om deze te bewerken met blauwe en rode stiften en hun visie op Europa te delen. Van alle posters werd uiteindelijk een animatie gemaakt.

Genoeg stof om over na te denken. Kijk voor alle sprekers op https://integratedconf.org/#speakers

Naast INTEGRATED zijn we verliefd geworden op de Visuele identiteit van de stad Antwerpen. Wat opvalt is hoe goed de citymarketing in Antwerpen is aangepakt. Elke ondernemer lijkt trots te zijn. Overal zie je het logo van Antwerpen terugkomen, waar we ook komen. In het straatbeeld zijn abri’s gevuld met posters van musea, met daarop het beeldmerk. Op gebouwen komt het terug en in onze Airbnb is bijna geen foldertje te vinden zonder kenmerken van de identiteit van de stad. Lekker overzichtelijk, worden we blij van.