Bezig met laden

Nieuwe tijden, nieuwe communicatie

Van oorsprong ben ik marketeer. Tijdens mijn opleidingen werd ik doodgegooid met de vier marketing P’s (ff opfrissen: Promotie, Plaats, Prijs, Product). Maar wat hebben we tegenwoordig nog aan die P’s? Ze stammen uit een andere tijd. Toen de wereld nog overzichtelijk was. De drempel om een bedrijf te starten of product te lanceren hoog was. De consument ongegeneerd voor de gek gehouden kon worden. En het groot, gehoorzaam publiek bereikt werd via grootschalige media.

De veranderingen zijn hard gegaan de afgelopen jaren. En guess what: ze gaan de komende jaren nog veel sneller!
Bart van Koppen / RAADHUIS
INTEGRATED international art & design conference
Hoe QRcodes eerst zijn stukgemaakt

Hoe anders is de wereld van vandaag? De consument heeft de controle overgenomen. Alle informatie is een zoekterm bij ons vandaan. Het nieuwe communicatielandschap is verbrijzeld. Een nieuw product is zo gelanceerd en toegang tot de wereldmarkt draag je in je laptop bij je. 

Communiceer op individueel niveau

We zitten allemaal in het centrum van onze eigen wereld. Met ons eigen persoonlijk communicatielandschap. Wil je contact met me? Prima. Maar wel waar ik dat wil, wanneer ik dat wil en hoe ik dat wil. Waarom? Omdat het kan. (waarschuwing vooraf: als je website niet geoptimaliseerd is voor mobiel neem ik je niet serieus). En sluit je product niet aan bij mijn verwachtingen? Voor jou tien anderen. 

maak ons ambassadeurs

Het lijkt een onmogelijke opgave voor de huidige generatie marketeers. Lijkt. Want de individualisering heeft zijn grens. We blijven sociale wezens. Die op zoek zijn naar verbinding en erkenning. We willen ons kunnen identificeren met producten en merken. Sterker nog. De producten die we kiezen zeggen wat over ons. Ze zijn onderdeel van ons imago. En ons imago willen we profileren. Als we tevreden zijn, worden we ambassadeurs van je merk. We posten trots een foto van onze nieuwe sneakers op FB en beoordelen een TV met 5 sterren op Kieskeurig.

wees eerlijk en oprecht

De beste reclame voor je merk kun je ook beter overlaten aan je klanten. Kunnen zij veel beter dan jij. Maar dan moet je wel aan een aantal randvoorwaarden voldoen. Eerlijke en oprechte merken hebben de toekomst. Wees onderscheidend en lever echt toegevoegde waarde. We willen geassocieerd worden met merken die hun verantwoordelijkheid nemen. Die zich bewust zijn van hun plek in de maatschappij. De nieuwe economie is groen.

blijf mee gaan

De veranderingen zijn hard gegaan de afgelopen jaren. En guess what: ze gaan de komende jaren nog veel sneller! Het wordt er niet makkelijker op. Maar wel veel leuker! Wat een te gekke tijd voor communicatiebureaus. Voor marketeers. Voor reclamemakers. Niemand weet exact welke richting het op gaat. We zijn met z’n allen het verhaal aan het schrijven. En ik schrijf graag mee.

 

Over de auteur

Meer weten?
Bel of mail voor een afspraak met Bart van Koppen (072) 564 07 15 of bart@raadhuis.com