Bezig met laden

Een betaalde pitch vergoedt veel!

Opdrachtgevers die op zoek zijn naar een communicatiebureau vinden op de site van RAADHUIS een opmerkelijke regel: ‘Onbetaalde pitches? Daar doen we niet aan mee, want deze tijd behoort toe aan onze klanten.’ Waarom is de creatieve industrie, en RAADHUIS voorop, niet enthousiast over pitches?

Onbetaalde pitches? Daar doen we niet aan mee, want deze tijd behoort toe aan onze klanten.
Rob Marijn / RAADHUIS
Hoe QRcodes eerst zijn stukgemaakt
Tijd voor iets moois

Pitch inflatie

De praktijk van pitchen is in Nederland verre van ideaal. Dat is al heel lang zo, maar de laatste jaren is er werkelijk sprake van een ‘pitch-inflatie’. Pitches worden steeds vaker uitgeschreven, zonder vergoeding, ook voor kleinere opdrachten. Om de opdracht binnen te halen leggen bureaus, gedwongen door de crisis, steeds uitgebreidere plannen op tafel, vaak gratis.

EurO's

De creatieve inspanning die wordt verricht is tegelijkertijd de essentie van de klus. Of, met andere woorden: hoewel nog geen opdracht, is het werk grotendeels al geklaard. En zijn uren, dus kosten, gemaakt. Het ontwikkelen van een creatief plan kost snel enige duizenden euro's. Indien de pitch niet wordt gewonnen, en dat kan de beste gebeuren (!), is het weggegooid geld. Een weggegooide inspanning. Mmm.

co-creators

Bovendien: de werkwijze hierbij heeft bepaald niet onze voorkeur. Wij willen namelijk in een vroeg stadium met de klant om de tafel om samen (co-creatorship) tot goede uitgangspunten (creatief concept) te komen. Stap voor stap. Het is onze garantie voor een goed creatief resultaat. Dit is onmogelijk bij een pitch, want dan moet opdrachtgever met alle betrokken bureaus om de tafel. Ondoenlijk.

bied een passende vergoeding

De economische gevolgen van het pitchen zijn voor creatieve bureaus niet op te brengen. Een passende vergoeding is daarom belangrijk en getuigt van professioneel respect. Een betaalde pitch vergoedt veel.

Aan onbetaalde pitches werken wij dus helaas niet meer mee, want deze tijd behoort toe aan onze klanten. Dat vinden onze klanten heerlijk.

Over de auteur

Meer weten?
Bel of mail voor een afspraak met Rob Marijn (072) 564 07 15 of rob@raadhuis.com