Bezig met laden

Slim omgaan met content: 4 tips om jouw tijdlijnen gevuld te houden

Je hebt je vast wel eens afgevraagd of het nu zo’n goede zet was om én een nieuwsmodule én een agendamodule op de website te laten opnemen. Het blijft lastig om die dingen gevuld te krijgen. Net zoals alle social media-kanalen en de nieuwsbrief. Vier tips om jouw tijdlijnen gevuld te krijgen en te houden.

Vier tips om jouw tijdlijnen gevuld te krijgen en te houden.
Maxim van Oostrum
Hoe maak je online communicatie authentieker en persoonlijker?
Hoe werkt Google nu eigenlijk?

Je hebt je vast wel eens afgevraagd of het nu zo’n goede zet was om én een nieuwsmodule én een agendamodule op de website te laten opnemen. Het blijft lastig om die dingen gevuld te krijgen. Net zoals alle social media-kanalen en de nieuwsbrief. Het laatste Twitterbericht dateert alweer van twee dagen geleden. Je voelt aan alles dat 'er weer iets op moet’. Om maar te zwijgen van de corporate blog. Wie zou daar ook alweer achteraan gaan? En wat levert het ons nou eigenlijk op, al die moeite?

contentstrategie

Veel organisaties worstelen met hun contentstrategie. Klanten binden en werven op basis van content (content marketing) is ook niet iets wat je er even bij doet.  Inzetten op content marketing heeft een grote impact op de organisatie. En dan heb ik het niet alleen over de extra handjes die nodig zijn om de content te maken en te verspreiden. Het gaat om een organisatie breed besef dat je uitgever bent en dat de content de klantrelatie bepaalt. Het gaat bij contentmarketing om geven, van waarde zijn. Kwaliteit wint het daarom altijd van kwantiteit. Maar: het is ook fijn om interactie te krijgen met je doelgroep, jouw doelgroep beter te leren kennen en daar heb je contactmomenten en bereik voor nodig.

Vier tips tips om je tijdlijnen, blog, nieuwsbrief en andere kanalen gevuld te krijgen en te houden.

1. MAAK EEN CONTENTPLAN EN CONTENTKALENDER

In het plan schrijf je in ieder geval op:

  • waarom je content maakt/ wat je doelen zijn, bijvoorbeeld: autoriteit claimen, merkbeleving verhogen, vindbaarheid verbeteren, etc.
  • voor wie je de content maakt (doelgroep)
  • wat voor content je maakt (blogs, nieuwsberichten, persberichten, productvideo's?)
  • welke kanalen je inzet voor de verspreiding (corporate website, social, nieuwsbrief ?)

In de contentkalender maak je een duidelijke planning. Wanneer zetten we de content live? Wie maakt de content en welk concreet doel zit er achter ieder contentstuk? Om je leven makkelijk te maken kun je ons content kalender voorbeeld downloaden. Geen rocketscience, maar wel fijn om snel aan de slag te kunnen. Met een duidelijke planning en strategie zorg je voor continuïteit in je online content. 

2. 'Curated content'

Nog meer goed nieuws: je hoeft niet al jouw content zelf te maken. Gebruik content van anderen die interessant kan zijn voor jouw doelgroep. Dit kunnen retweets, links, gedeelde blogs of bijvoorbeeld video's zijn.  Door de gedachtes en meningen van anderen te delen laat je niet alleen zien dat je een brede blik hebt en ontwikkelingen op de voet volgt, je geeft de auteurs van de content een 'thumbs-up'. 'Jouw content is waardevol voor mij, bedankt, ik deel het'. Daarmee verbreedt je je netwerk actief en hou je je eigen contentproductie up to date.

Er bestaan verschillende meningen over de ideale samenstelling en ratio eigen content/content van derden. Probeer zelf uit welke belasting jouw organisatie aankan en natuurlijk wat jouw publiek een goede samenstelling vindt.

3. BREEK CONTENT OP

Heel vaak zie ik organisaties toewerken naar die ene nieuwsbrief, of dat ene magazine in het kwartaal. Vaak vol met goede informatie. Al die uren werk in één keer eruit. En dan...volgt er een tijd niets. Breek je content op.  Deel in de aanloop naar je nieuwsbrief al interessante bronnen of geef een artikel weg. Misschien kom je erachter dat je de nieuwsbrief moet gebruiken als een verzamelpunt van interessante content in plaats van een introductiemoment van nieuwe content.

Een vergelijking die ik vaak gebruik is de communicatie rond een event. Bio's van sprekers, het programma zelf, opbouw van decor (sneak preview), sfeerimpressie van laatste jaar, inhoud van een voordracht: allemaal te gebruiken in de opbouw naar die ene dag. Vergelijk jouw online magazine of nieuwsbrief met de dag dat het event plaatsvindt. Je kunt jouw publiek ook al opwarmen met interessante content!

4. Herpubliceer je eigen artikelen 

Stel je hebt zitten zwoegen op een kwalitatief echt goed artikel over zeg een specifieke brancheontwikkeling. Je plaatst het op de corporate blog en op Linkedin en Facebook. Bedenk dat jouw content bij slechts een fractie in de tijdlijn verschijnt. Dit geldt voor zowel Facebook als Linkedin. Bij Facebook lopen de schattingen uiteen van 6% tot 15% van de volgers die jouw bericht te zien krijgt. Met ieder Linkedin bericht bereik je ongeveer 20% van je connecties.  

Het kan daarom geen kwaad om goede artikelen nog eens te delen. Ook goed gelezen posts uit jouw archief kun je weer omvormen tot nuttige content. Het grote voordeel van investeren in contentproductie is (naast SEO/vindbaarheidsboost) is dat je content altijd kunt hergebruiken. Vergelijk dat eens met investeren in drukwerk of die ene dure bedrijfsfilm. 

Conclusie

Natuurlijk moet je zelf uitvinden hoe je jouw content het meest effectief kunt produceren en distribueren. Lang niet iedere organisatie heeft het inzicht en de capaciteit om te starten met contentcreatie. Daarom moet je duidelijk krijgen welke doelen je wilt behalen en welke middelen je daarbij kunt gebruiken.  Als content daar één van is, begin dan met plannen en een strategie. Alleen zo blijf je 'in control' van jouw content.

Hoe richt jij op dit moment je content in? Heb je vooral een paar grote piekmomenten? Of deel je vaak en veel?

 

Over de auteur

Meer weten?
Bel of mail voor een afspraak met Bart Verbiest (072) 564 07 15 of bartverbiest@raadhuis.com