Bezig met laden

Klim naar de Hemel

Met zoveel creatie in huis bedenk je wel eens iets dat eigenlijk niet kan. Zoals Klim naar de hemel. Maar na anderhalf jaar duwen en sleuren blijkt het toch mogelijk. Het idee is eenvoudig: ‘Laat zien wat de jarige kerk al 500 jaar ziet’. Dit sloeg aan, de uitvoering had wat meer voeten in de aarde. Geschreven door Gerjon Rooker

Met zoveel creatie in huis bedenk je wel eens iets dat eigenlijk niet kan. Zoals Klim naar de hemel. Maar na anderhalf jaar duwen en sleuren blijkt het toch mogelijk. Het idee is eenvoudig: ‘Laat zien wat de jarige kerk al 500 jaar ziet’. Dit sloeg aan, de uitvoering had wat meer voeten in de aarde.

Een idee is goed wanneer je iemand in één zin enthousiast kunt maken
Gerjon Rooker / RAADHUIS
TEDx Alkmaar 2019
Pinksterun

Een letterlijk hoogtepunt rondom de activiteiten in het kader van 500 jaar Grote Kerk is het evenement Klim naar de Hemel. Via een imposante steigerconstructie klim je naar een balkon op 20 meter hoogte, daar kan je door een raam de kerk in en via een luchtbrug het Laatste Oordeel van Jacob Corneliszoon van Oostsanen bekijken, een schitterende gewelfschildering. Vervolgens klim je naar het dak van de kerk op 40 meter hoogte en geniet je van het uitzicht over stad en land.

Het idee was simpel en goed, de uitvoering complex. Want hoe krijg je iedereen zover om een kerk, die net uit de steigers is, opnieuw in de steigers te zetten? Na bijna twee jaar voorbereiden gingen de steigerbouwers aan de slag met 70.000 kilo staal, kon de organisatie 500 vrijwilligers werven en wij mochten starten met de communicatie. De mix van sensatie met cultuur bleek aan te slaan. In 5 maanden tijd werd de Klim naar de hemal door maar liefst 93.002 bezoekers gemaakt.


Het schetsje van Gerjon aan Marfred via Whatsapp waar het allemaal mee begon

het schetsje van Gerjon aan Marfred via Whatsapp waar het allemaal mee begon

Marfred heeft de schets later uitgewerkt

Schets van de klim
Schets van aanzicht vanaf de Langestraat
Schets van eerste balkon
Schets van het laatste oordeel met steiger
Schets van het uitzicht vanaf de klim
Bouwtekening van de klim
Opbouw van de klim
Doelen website Haarlemmermeer Lyceum
Publiek bij de klim in rij om naar boven te gaan
Dronevideo maken bij de klim
Foto van de klim vanaf de Langestraat

FAQ

Wie zijn betrokken bij de Klim?
Klim naar de hemel is gerealiseerd in opdracht van Stichting Top Events Regio Alkmaar (STERA), naar een idee van Gerjon Rooker, Marfred Reerds en Rob de Vries. Het projectmanagement is verzorgd door DOSS Event Support en MARIJN Project Support. Het evenement is mede tot stand gekomen dankzij de Regiegroep Grote Kerk Alkmaar 500 Jaar, TAQA Theater de Vest, de gemeente Alkmaar: de Unit Vergunningen Subsidieverlening en de vakgroep Erfgoed, de Stichting Behoud Monumentale Kerken Alkmaar en de Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar (VCRA). Speciale dank aan de bouwers Pronk Restauratie BV, Koedooder BV en Schot verticaal transport voor realisatie van dit bijzondere project.
Wat zijn de kosten?
De kosten van het totale project bedragen circa €650.000,-. Deels opgebracht door sponsoren, fondsen en gemeente maar grotendeels worden de kosten opgebracht dankzij entree bijdragen van bezoekers. Er kan ook spontaan een bedrag gedoneerd worden, hier hebben al 700 mensen aan meegedaan!
Hoe weten de bezoekers van de Klim?
Vooral dankzij mond-tot-mond reclame en free publicity. Het project spreekt zo tot de verbeelding dat veel regionale kranten het hebben opgepikt maar ook de Telegraaf en zelfs de bouwbladen. Elke Alkmaarder wil naar boven anders moet je misschien weer 500 jaar wachten….. Kortom, dit mag je niet missen. Maar ook dankzij de samenwerking met NH-Media (radio en TV), Rodi Media (huis-aan-huis bladen Noord Holland) en De Alkmaarse Courant. Daarnaast hebben we een prachtige film gemaakt met drones die via social media wordt verspreid Youtube.
Wat zijn interessante statistieken?
In 2 maanden tijd zijn er reeds 35.000 bezoekers. We schatten in dat bezoekers gemiddeld 10 foto’s per bezoek maken dus er zijn nu naar schatting al 350.000 foto’s gemaakt vanaf de kerk.

Veel van deze foto’s worden gedeeld op social media. Op Facebook en Instagram zijn al ruim 2000 foto’s gedeeld met #klimnaardehemel en op Snapchat is ons geofilter bijna 600 keer gebruikt. We merken mede daarom dat Klim naar de hemel leeft op social media. Het sociale bereik van de berichten van Klim naar de hemel ligt iedere week op ruim 50.000 mensen.

De website heeft inmiddels ook al bijna 30.000 bezoekers mogen ontvangen. Ruim twee derde van de bezoekers aan Klim naar de hemel kopen hun tickets van te voren online via de website. Op 27 juni stond de teller op 33.800 online verkochte tickets. Dit betekent dat veel bezoekers Klim naar de hemel in de toekomst nog gaan bezoeken maar hun kaartje al gekocht hebben.
Een evenement, doen jullie dit vaker?
Het is een bijzonder uitstapje geworden voor RAADHUIS aangezien we geen specialisten zijn in evenementen. We bedenken ze wel graag. Panorama Alkmaar (2004), Kaeskoppenstad (elk jaar sinds 2007) en binnenkort gaat het historisch theaterspektakel Victorie in produktie (3 t/m 6 oktober) zijn mooie voorbeelden. Gelukkig hebben we de juiste partijen om ons heen die de uitvoering verzorgen.
Hoe zit het met de veiligheid?
Ontzettend belangrijk natuurlijk, je moet er niet aan denken dat er iets gebeurt. Vandaar dat we een uitgebreid veiligheidsprotocol hebben opgesteld in overleg met de burgemeester van Alkmaar. Zo mogen er niet meer dan 150 mensen per uur naar boven en op het hoogste niveau niet meer dan 45 tegelijk. Dat wordt allemaal nauwkeurig bijgehouden. Daarnaast is er een zeer uitgebreid veiligheidsrapport gemaakt en zijn bijvoorbeeld de hoogten van de leuningen aangepast.
Wat nog leuk is om te weten
De beiaardier speelt inmiddels elke uur Stairway to heaven en Deze vuist op deze vuist, zo klim ik naar boven. Er zijn mensen die hun trouwfoto’s hebben gemaakt op de Klim en in de eerste week is er al iemand ten huwelijk gevraagd. Er zijn Yogalessen georganiseerd en op Hemelvaartdag hebben 140 mensen boven op De Klim de zon zien opkomen boven onze prachtige binnenstad. Binnenkort silent disco enz enz. De Klim inspireert!

Het team

Meer weten?
Bel of mail voor een afspraak met Bart Verbiest (072) 564 07 15 of bartverbiest@raadhuis.com