Bezig met laden

Klim naar de Hemel

Met zoveel creatie in huis bedenk je wel eens iets dat eigenlijk niet kan. Zoals Klim naar de hemel. Maar na anderhalf jaar duwen en sleuren blijkt het toch mogelijk. Het idee is eenvoudig: ‘Laat zien wat de jarige kerk al 500 jaar ziet’. Dit sloeg aan, de uitvoering had wat meer voeten in de aarde. Geschreven door Gerjon Rooker

Met zoveel creatie in huis bedenk je wel eens iets dat eigenlijk niet kan. Zoals Klim naar de hemel. Maar na anderhalf jaar duwen en sleuren blijkt het toch mogelijk. Het idee is eenvoudig: ‘Laat zien wat de jarige kerk al 500 jaar ziet’. Dit sloeg aan, de uitvoering had wat meer voeten in de aarde.

Een idee is goed wanneer je iemand in één zin enthousiast kunt maken
Gerjon Rooker / RAADHUIS
TEDx Alkmaar 2019
Pinksterun

Een letterlijk hoogtepunt rondom de activiteiten in het kader van 500 jaar Grote Kerk was het evenement Klim naar de Hemel. Via een imposante steigerconstructie klom je naar een balkon op 20 meter hoogte, daar kon je door een raam de kerk in en via een luchtbrug het Laatste Oordeel van Jacob Corneliszoon van Oostsanen bekijken, een schitterende gewelfschildering. Vervolgens door naar het dak van de kerk op 40 meter hoogte en kon je genieten van het uitzicht over stad en land.

Het idee was simpel en goed, de uitvoering complex. Want hoe krijg je iedereen zover om een kerk, die net uit de steigers is, opnieuw in de steigers te zetten? Na bijna twee jaar voorbereiden gingen de steigerbouwers aan de slag met 70.000 kilo staal, kon de organisatie 500 vrijwilligers werven en wij mochten starten met de communicatie. De mix van sensatie met cultuur bleek aan te slaan. In 5 maanden tijd werd de Klim naar de hemel door maar liefst 93.002 bezoekers gemaakt.


Het schetsje van Gerjon aan Marfred via Whatsapp waar het allemaal mee begon

het schetsje van Gerjon aan Marfred via Whatsapp waar het allemaal mee begon

Marfred heeft de schets later uitgewerkt

Schets van de klim
Schets van aanzicht vanaf de Langestraat
Schets van eerste balkon
Schets van het laatste oordeel met steiger
Schets van het uitzicht vanaf de klim
Bouwtekening van de klim
Opbouw van de klim
Doelen website Haarlemmermeer Lyceum
Publiek bij de klim in rij om naar boven te gaan
Dronevideo maken bij de klim
Foto van de klim vanaf de Langestraat

FAQ

Wie waren betrokken bij de Klim?
Klim naar de hemel is gerealiseerd in opdracht van Stichting Top Events Regio Alkmaar (STERA), naar een idee van Gerjon Rooker, Marfred Reerds en Rob de Vries. Het projectmanagement is verzorgd door DOSS Event Support en MARIJN Project Support. Het evenement is mede tot stand gekomen dankzij de Regiegroep Grote Kerk Alkmaar 500 Jaar, TAQA Theater de Vest, de gemeente Alkmaar: de Unit Vergunningen Subsidieverlening en de vakgroep Erfgoed, de Stichting Behoud Monumentale Kerken Alkmaar en de Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar (VCRA). Speciale dank aan de bouwers Pronk Restauratie BV, Koedooder BV en Schot verticaal transport voor realisatie van dit bijzondere project.
Hoe werd de Klim bekostigd?
De kosten van het totale project werden deels opgebracht door sponsoren, fondsen en gemeente maar grotendeels werden de kosten opgebracht dankzij entree bijdragen van bezoekers. Er kon ook spontaan een bedrag gedoneerd worden, hier hadden 700 mensen aan meegedaan!
Hoe wisten de bezoekers van de Klim?
Vooral dankzij mond-tot-mond reclame en free publicity. Het project sprak zo tot de verbeelding dat veel regionale kranten het hebben opgepikt maar ook de Telegraaf en zelfs de bouwbladen. Elke Alkmaarder wilde naar boven, want anders moest je misschien weer 500 jaar wachten….. Kortom, dit mocht je niet missen. Maar ook dankzij de samenwerking met NH-Media (radio en TV), Rodi Media (huis-aan-huis bladen Noord Holland) en De Alkmaarse Courant. Daarnaast hebben we een prachtige film gemaakt met drones die via social media werden verspreid Youtube.
Wat waren interessante statistieken?
In totaal trok de Klim 93.002 bezoekers. We schatten in dat bezoekers gemiddeld 10 foto’s per bezoek maken dus er zijn naar schatting 930.020 foto’s gemaakt vanaf de kerk.
De website heeft in totaal 83.000 bezoekers mogen ontvangen. Bijna de helft van de bezoekers aan Klim naar de hemel kocht hun tickets van te voren online via de website.
Een evenement, doen jullie dit vaker?
Het is een bijzonder uitstapje geworden voor RAADHUIS aangezien we geen specialisten zijn in evenementen. We bedenken ze wel graag. Panorama Alkmaar (2004), Kaeskoppenstad (elk jaar sinds 2007) en het historisch theaterspektakel Victorie zijn mooie voorbeelden. Gelukkig hebben we de juiste partijen om ons heen die de uitvoering verzorgen.
Hoe zat het met de veiligheid?
Ontzettend belangrijk natuurlijk, je moet er niet aan denken dat er iets gebeurt. Vandaar dat we een uitgebreid veiligheidsprotocol hadden opgesteld in overleg met de burgemeester van Alkmaar. Zo mochten er niet meer dan 150 mensen per uur naar boven en op het hoogste niveau niet meer dan 45 tegelijk. Dat werd allemaal nauwkeurig bijgehouden. Daarnaast was er een zeer uitgebreid veiligheidsrapport gemaakt en waren bijvoorbeeld de hoogten van de leuningen aangepast.
Wat nog leuk is om te weten
De beiaardier speelde elk uur 'Stairway to heaven' en 'Deze vuist op deze vuist, zo klim ik naar boven'. Er waren mensen die hun trouwfoto’s hebben gemaakt op de Klim en in de eerste week was er al iemand ten huwelijk gevraagd. Er waren Yogalessen georganiseerd en op Hemelvaartdag hebben 140 mensen boven op De Klim de zon zien opkomen boven onze prachtige binnenstad. Ook nog een silent disco enz enz. De Klim inspireerde!

Het team

Meer weten?
Bel of mail voor een afspraak met Bart Verbiest (072) 564 07 15 of bartverbiest@raadhuis.com