Bezig met laden

SaKS (Samen Katholieke Scholen)

"Het onderwijs staat wereldwijd onder druk en we leven in een tijd van veranderingen". Aldus het strategisch beleidsplan van SaKS. Bestaande structuren verdwijnen steeds meer. Of dat goed is of slecht, dat weten we eigenlijk nog niet. Het is belangrijk dat iedereen binnen SaKS met een open blik kijkt naar de maatschappelijke veranderingen en het is belangrijk hoe de medewerkers zich als school verhouden tot dezelfde veranderingen. Al enige tijd werken SaKS en RAADHUIS samen om dit te realiseren. Geschreven door Bart van Koppen

"Het onderwijs staat wereldwijd onder druk en we leven in een tijd van veranderingen". Aldus het strategisch beleidsplan van SaKS. Bestaande structuren verdwijnen steeds meer. Of dat goed is of slecht, dat weten we eigenlijk nog niet.

Bestaande structuren verdwijnen steeds meer. Of dat goed is of slecht, dat weten we eigenlijk nog niet.
Helma van der Hoorn / SaKS
Vonk
Haarlemmermeer Lyceum

Vormgeven aan het onderwijs van morgen

De samenwerking ontstond bij de behoefte om het merk van SaKS een stevige update te geven. Wij mochten de nieuwe visuele identiteit vormgeven. Later werden we gevraagd om over de rol van communicatie na te denken bij de ontwikkeling van het Strategische Beleidsplan. Dat werd SaKS 2020. Een submerk dat zich liet doorvertalen in een aantal middelen, momenten en online magazines. Met open vizier bewegen naar het onderwijs van morgen. Heel gaaf om daarbij te mogen helpen.

Merk SaKS

Naast het werk dat we voor de bestuursorganisatie doen helpen we ook de afzonderlijke scholen met hun communicatie. We maken onder andere de websites van de scholen en de online schoolgidsen.

Logo van SaKS

logo SAKS

Visitekaartjes

Visitiekaartjes SAKS

SaKS 2020

Eind 2013 vroeg schoolorganisatie SaKS ons bij het breder communiceren van het nieuwe Strategisch Beleidsplan. In dit plan wordt het beleid voor een aantal jaren uiteengezet. SaKS kiest voor een andere aanpak. Uitgangspunt: 'Groots denken, klein organiseren. Om dit tastbaar te maken, ontwikkelden wij 'SaKS 2020': alles en iedereen moet in beweging komen, vragen stellen, nieuwe dingen proberen.

Vragen stellen, zoals: moet het onderwijs openbaar worden? Dat iedereen, ongeacht leeftijd of niveau, een school binnen kan lopen en kan leren? Worden leraren meer mentoren voor een langere periode in iemands leven? Gaan we helemaal digitaal? Of juist niet?

RAADHUIS is gedurende dit traject veel betrokken op strategisch niveau. Aan ons de opdracht om De Beweging te symboliseren in naam en vorm. SaKS 2020 werd de paraplu voor alle activiteiten die met deze beweging te maken had: brieven aan ouders, posters, animaties voor video’s, online magazines, social media content, etc.

Logo en stijl SaKS 2020

logo SAKS2020

Online magazines

Als belangrijkste communicatiemiddel van SaKS 2020 ontwikkelden we een bladformule voor een online magazine dat 4 x per jaar alle betrokkenen informeert over ontwikkelingen. RAADHUIS is mede-verantwoordelijk voor de redactie (content en fotografie) en natuurlijk hebben we het geheel vormgegeven.

Bekijk het overzicht van de online magazines hier

Online magazine SAKS
Fotografie SAKS

Online schoolgids

Af en toe een beetje een ondergeschoven kindje, de schoolgids. Maar niet minder belangrijk. En een kans om jezelf te profileren. Dat doen we dus ook met deze online schoolgidsen:

Bekijk de schoolgidsen van:
Wegwijzer
Regenboog Tochtwaard
Erasmus

Websites

Het is aan veranderen maar nog niet iedere school schenkt even veel aandacht aan externe communicatie. Terwijl dat steeds belangrijker wordt. Nu het onderwijs vernieuwt en diverser wordt moet je als school keuzes maken. Een positie kiezen. En daar hoort een duidelijke profilering bij. Wat ons betreft is de website het middel om dit profiel te communiceren. Het is bedoeld voor ‘nieuwe’ ouders en leerlingen. (Dus niet voor bestaande. Daar zijn voldoende bestaande tools voor zoals Social Schools en Magister.)

Voor verschillende SaKS basisscholen hebben we de website gemaakt. Wevende sites met fantastische beelden en tekst. Gericht op nieuwe ouders. De templates en en techniek zijn zo opgezet dat we deze kunnen hergebruiken voor andere SaKS scholen. Dat scheelt tijd en dus geld.

Bekijk de websites van:
Driemaster
Wegwijzer
Regenboog Tochtwaard

Website De Driemaster

Website De Driemaster

Al met al een fantastische klus. Onderwijs is een maatschappelijk issue, in vele opzichten, en het is erg inspirerend om met SaKS dit traject te mogen aangaan. Meer inhoudelijke informatie hier

Het team

Meer weten?
Bel of mail voor een afspraak met Bart van Koppen (072) 564 07 15 of bart@raadhuis.com