Bezig met laden

Gemeente Den Helder

Onze samenwerking met de gemeente Den Helder gaat lang terug, al ruim 20 jaar. In die periode zijn de gemeentelijke organisatie en de stad natuurlijk niet stil blijven staan. Hoog tijd om de groei door te vertalen in een nieuwe visuele identiteit.

Geschreven door Bart van Koppen

Onze samenwerking met de gemeente Den Helder gaat lang terug, al ruim 20 jaar. In die periode zijn de gemeentelijke organisatie en de stad natuurlijk niet stil blijven staan. Hoog tijd om de groei door te vertalen in een nieuwe visuele identiteit.

Zowel advies, concept, design als uitwerking zijn bij RAADHUIS van hoge kwaliteit. Erg fijn om zo'n uitgebreid traject bij één partij te kunnen neerleggen.
José van der Burg / Gemeente Den Helder
Kustwacht Nederland
Schagen Marktstad

Huisstijl trajecten gaan nooit over één nacht ijs. Het zijn complexe vraagstukken met veel belanghebbenden, die allemaal hun eigen wensen en voorkeuren hebben. Zeker wanneer het een huisstijl in het publieke domein betreft, zoals in dit geval een gemeente, is het van belang gedegen onderzoek te doen en verschillende ideeën te toetsen. Op die manier creëer je een zo groot mogelijk draagvlak.

Onderzoek

We startten met een uitgebreid vooronderzoek samen met een groep ambtenaren, ondernemers, burgers en betrokkenen waarin de tot dan gevoerde huisstijl goed tegen het licht werd gehouden. Deze sessie bracht twee belangrijke inzichten:

Geeltjes onderzoek visuele identiteit Gemeente Den Helder
Schets Citymarketing Den Helder
  1. Begin met de identiteit van de stad zelf.
    Is citymarketing los te zien van het imago van de stad en de gemeente zelf? Idealiter zijn deze aan elkaar gerelateerd, of beter nog, versterken ze elkaar.

  2. Er zijn nieuwe kernwaarden ontstaan.
    Door alle inspanningen van de gemeente en de burgers in de afgelopen jaren zijn er nieuwe kernwaarden ontstaan.
Strand

Vormgeving

Op basis van de nieuwe kernwaarden hebben we verschillende moodboards ontwikkeld. Samen met een klankbordgroep zijn we uiteindelijk tot een ultiem moodboard gekomen. Daarna vond de uiteindelijke doorvertaling naar een nieuw logo en huisstijl plaats.

Basaltblokken als uitgangspunt

Vormentaal

We hebben voor de vorm van het basaltblok gekozen. Van oudsher het bouwmateriaal van de dijken die Den Helder omsluiten. Basaltblokken zijn ruw, niet symmetrisch, allemaal uniek en juist samen supersterk. Een mooie typering van het karakter van Den Helder.

Kleurgebruik

Elke kleur die wij aan het kleurenpalet hebben toegevoegd heeft een betekenis voor de gemeente. Met de kleuren op zich hebben we zowel de omgeving, natuur, historie als het karakter van de stad verbeeld. En met de samenhang van de kleuren ook positiviteit en vrolijkheid. Samen met de vormentaal ontstond een toegankelijk en open pallet met veel ruimte voor uitwerking.

Brochures Den Helder
logo gemeente Den Helder

Logo

wapen gemeente Den Helder Het logo voor de gemeente is een gestileerde versie van het wapen van Den Helder. De kroon bovenop komt daar ook vandaan maar het linkt ook aan de omtrek van Fort Erfprins en een (erg) gestileerd bootje.

Uitwerking

Het doorvoeren van de huisstijl was een flinke klus, aangezien het heel veel verschillende uitingen betrof. Denk aan briefpapier, brochures en ander drukwerk, de website, intranet, het wagenpark, bedrijfskleding en bewegwijzering. Daarvoor heeft onze vormgever Laura flink wat tijd op locatie doorgebracht om zo samen met de repro afdeling al deze middelen vorm te gegeven.

gemeente Den Helder
stadsnieuws gemeente Den Helder
Bestickering auto's

Het team

Meer weten?
Bel of mail voor een afspraak met Bart van Koppen (072) 564 07 15 of bart@raadhuis.com