Bezig met laden

Schagen Marktstad

Naar aanleiding van een presentatie van Bart Verbiest over citymarketing bij de Stichting Evenementen Schagen (op uitnodiging van Lonneke Deutekom) in 2016, is een bijzondere groep bij elkaar gekomen om te praten over ‘Het verhaal van Schagen’. Geschreven door Bart Verbiest

Naar aanleiding van een presentatie van Bart Verbiest over citymarketing bij de Stichting Evenementen Schagen (op uitnodiging van Lonneke Deutekom) in 2016, is een bijzondere groep bij elkaar gekomen om te praten over ‘Het verhaal van Schagen’.

De bereidheid om samen, uit liefde voor Schagen, iets neer te zetten is enorm. Wat er dan kan ontstaan is inspirerend voor iedere stad.
Bart Verbiest / RAADHUIS
Gemeente Den Helder
Kustwacht Nederland

Aan tafel: de gemeente, Stichting Evenementen Schagen, Ondernemers Federatie Schagen, Winkeliersvereniging Schagen, Makado Schagen, Westfriese Folklore, diverse ondernemers, betrokken Schagenezen, Ziber en RAADHUIS.

Tijdens het eerste gesprek werden we het met elkaar eens dat Schagen een sterk verhaal zou moeten hebben. Een verhaal dat de bestaande elementen in de stad versterkt. Denk aan de regiofunctie, de historische binnenstad, bijzondere evenementen zoals de Westfriese Folklore, Paasvee, Popweekend en vele anderen. Het grootste voordeel van een goed verhaal: iedereen kan aansluiten, zodat het verhaal steeds groter wordt. Joep Dekker, penningmeester van Paasvee, kwam op een ijzersterke naam: Schagen Marktstad.


Visuele identiteit

RAADHUIS heeft vorm gegeven aan een nieuw merk, gebaseerd op bestaande elementen. De roos is een gestileerde variant op de gouden roos uit het wapen van Schagen. Daarnaast staat de roos symbool voor de markt: dé plek waar traditioneel alles samenkomt. Dit kun je goed zien in de afsluitende animatie in de video.

De kleurstelling en vormtaal van de ontwikkelde huisstijl zijn karakteristiek voor Schagen: eenvoudig en krachtig. Het levert bovendien een label op waarmee iedereen zijn product of dienst kan verbinden aan Schagen: een restaurant die de Schagen Marktstad-burger introduceert met lokale ingrediënten, een 24-uurs markt waarbij je je tentje mag opzetten in de Muziektuin, een cityrun of een particulier die een straatfeest organiseert.

RAADHUIS creëerde de visuele identiteit en schonk het gebruiksrecht aan Schagen, zodat het vrij te gebruiken is. Zelfs de designer van het font, Marc Lohner, gaf toestemming om het font Quenda vrij te gebruiken.

Logo Schagen Marktstad
Logo
Logo
Affiche
Patroon
Varianten

Lancering

Na de presentatie van de visuele identiteit werd het tijd om door te pakken. De stichting Schagen heeft ‘t - een samenwerking van WVS, Makado en SES - was bereid om voortaan te communiceren onder de naam Schagen Marktstad. Wát een positieve energie en vooral: wát een unieke groep ondernemers, betrokkenen en gemeente. Op 29 juni 2017 zou de eerste Westfriese folkloremarkt plaats vinden: het ideale moment voor de lancering van het merk.

RAADHUIS hielp bij het opzetten van deze lancering en verzorgde een aantal middelen. Heel belangrijk: een toffe video die goed uitlegt waar Schagen Marktstad voor staat. Samen met Koen en Jos van Playforward - beide bekend in Schagen - werd een video geproduceerd waar we trots op kunnen zijn. Een combinatie van bestaand beeld, ter beschikking gesteld door Schagen FM, professionele drone-beelden en nieuwe opnames. Op de dag van de lancering werd de video op Facebook meer dan 500 keer gedeeld (36.000 weergaven).

Verder gaven we vorm aan de cover van een speciale bewaarkrant, een initiatief van Schagen heeft ‘t, in samenwerking met Rodi Media. Ook werkten we aan banieren boven de winkelstraten, een groot doek aan het bordes van de kerk, een blow-up van het logo voor het persmoment, ansichtkaarten, A1 posters, social media designs, etc. In samenwerking met Maikel Bauer van Ziber werd de website van Schagen heeft ‘t omgezet in Schagen Marktstad, met daarop alles wat er in Schagen te doen is.

Krant
Abri
Lancering
Lancering
Lancering
Lancering
Lancering
Lancering
Lancering

Hoe verder

Het merk is gelanceerd, het materiaal is ter beschikking gesteld aan iedereen die dat wil. Maar natuurlijk zal er nog van alles moeten gebeuren om er een écht sterk merk voor de stad van te maken. Het valt of staat met de inzet van diverse partijen en vooral de bereidheid om samen te werken. Maar: in het geval van Schagen kan hier geen twijfel over bestaan. Heel tof om aan mee te werken!

Volg Schagen Marktstad op Facebook

Schets
Schets
Schets

Het team

Meer weten?
Bel of mail voor een afspraak met Bart Verbiest (072) 564 07 15 of bartverbiest@raadhuis.com