Bezig met laden

SaKS (Samen Katholieke Scholen)

"Het onderwijs staat wereldwijd onder druk en we leven in een tijd van veranderingen". Aldus het strategisch beleidsplan van SaKS. Bestaande structuren verdwijnen steeds meer. Of dat goed is of slecht, dat weten we eigenlijk nog niet. Het is belangrijk dat iedereen binnen SaKS met een open blik kijkt naar de maatschappelijke veranderingen en het is belangrijk hoe de medewerkers zich als school verhouden tot dezelfde veranderingen. Al enige tijd werken SaKS en RAADHUIS samen om dit te realiseren. Geschreven door Bart van Koppen

"Het onderwijs staat wereldwijd onder druk en we leven in een tijd van veranderingen". Aldus het strategisch beleidsplan van SaKS. Bestaande structuren verdwijnen steeds meer. Of dat goed is of slecht, dat weten we eigenlijk nog niet.

Bestaande structuren verdwijnen steeds meer. Of dat goed is of slecht, dat weten we eigenlijk nog niet.
Helma van der Hoorn / SaKS
Magentazorg
Stedelijk Museum Alkmaar

Vormgeven aan het onderwijs van morgen

De samenwerking ontstond bij de behoefte om het merk van SaKS een stevige update te geven. Wij mochten de nieuwe visuele identiteit vormgeven. Later - eind 2013 - werden we gevraagd om over de rol van communicatie na te denken bij de ontwikkeling van het Strategische Beleidsplan. Dat werd SaKS 2020. Een submerk dat zich liet doorvertalen in een aantal middelen, momenten en online magazines. Met open vizier bewegen naar het onderwijs van morgen. Heel gaaf om daarbij te mogen helpen.

Merk SaKS

Een nieuwe uitstraling voor SaKS (Samen Katholieke Scholen), een groep van vijftien scholen in het basisonderwijs die een lange traditie hebben en kennis, inspiratie en inzichten uitwisselen in het belang van de ontwikkeling van kinderen. We ontwikkelden logo, huisstijl, websites en wervende communicatiemiddelen (beursstand, flyer, advertentie).

Logo van SaKS

logo SAKS

Visitekaartjes

Visitiekaartjes SAKS

SaKS 2020

Eind 2013 vroeg schoolorganisatie SaKS ons bij het breder communiceren van het nieuwe Strategisch Beleidsplan. In dit plan wordt het beleid voor een aantal jaren uiteengezet. SaKS kiest voor een andere aanpak. Uitgangspunt: 'Groots denken, klein organiseren. Om dit tastbaar te maken, ontwikkelden wij 'SaKS 2020': alles en iedereen moet in beweging komen, vragen stellen, nieuwe dingen proberen. Zo wordt een koers uitgezet en bijgesteld richting het jaar 2020. Eenmaal daar aangekomen kijken we terug om te zien of we het onderwijs voldoende hebben veranderd.

Vragen stellen, zoals: moet het onderwijs openbaar worden? Dat iedereen, ongeacht leeftijd of niveau, een school binnen kan lopen en kan leren? Of: worden leraren meer mentoren voor een langere periode in iemands leven? Of: gaan we helemaal digitaal? Of juist niet?

RAADHUIS was gedurende het traject veel betrokken op strategisch niveau. Aan ons de opdracht om De Beweging te symboliseren in naam en vormgeving. SaKS 2020 werd de paraplu voor alle activiteiten die met deze beweging te maken had: brieven aan ouders, posters, animaties voor video’s, online magazines, social media content, etc.

Logo en stijl SaKS 2020

logo SAKS2020

Voor het onderwijs van morgen hebben we ook de steun van de politiek nodig. Daarom zetten we de campagne ‘Kies voor mij’ op: een bestickerd broodtrommeltje met poster + button. Dit werd afgegeven bij de gemeente door Helma van der Hoorn.

Broodtrommel SAKS

Online magazines

Als belangrijkste communicatiemiddel van SaKS 2020 ontwikkelden we een bladformule voor een online magazine dat 4 x per jaar alle betrokkenen informeert over ontwikkelingen. RAADHUIS is mede-verantwoordelijk voor de redactie (content en fotografie) en natuurlijk hebben we het geheel vormgegeven.

Bekijk het overzicht van de online magazines hier

Online magazine SAKS
Fotografie SAKS

Al met al een fantastische klus. Onderwijs is een maatschappelijk issue, in vele opzichten, en het is erg inspirerend om met SaKS dit traject te mogen aangaan. Meer inhoudelijke informatie hier

Het team

Meer weten?
Bel of mail voor een afspraak met Bart van Koppen (072) 564 07 15 of bart@raadhuis.com