Bezig met laden

Stedelijk Museum Alkmaar

In het Stedelijk Museum Alkmaar kun je al jaren terecht voor bijzondere tentoonstellingen en uiteenlopende activiteiten. Wij mochten het museum helpen met diverse middelen, waaronder een uitvouw-plattegrond, jaarverslagen en natuurlijk de website. Geschreven door Danny de Boer

In het Stedelijk Museum Alkmaar kun je al jaren terecht voor bijzondere tentoonstellingen en uiteenlopende activiteiten

RAADHUIS kwam met het idee om juist de details een podium te geven; de kleine dingen, die een tentoonstelling heel bijzonder maken.
Ilse Rus / Stedelijk Museum Alkmaar
SaKS
Vlees van Gilles

Een museum voor liefhebbers

Stedelijk Museum Alkmaar is hét geheugen van de stad Alkmaar en vertrekpunt voor ieder die de geschiedenis en de kunst van Alkmaar en omgeving wil beleven en ontdekken. Precies die elementen - beleven en ontdekken - laten wij terugkomen in alle middelen van het museum.

Stedelijkmuseumalkmaar.nl

Voor Stedelijk Museum Alkmaar ontwikkelde RAADHUIS een responsive website voor liefhebbers. Waar je wordt verrast door de schoonheid van mooi beeld, wordt gewezen op boeiende details en waar je van alles kunt opsteken als het gaat om historie en kunst. Kortom, een website om ingelijst te worden, ontwikkeld op basis van zorgvuldig onderzoek, design en relevante content. En, het belangrijkste, een heel prettige samenwerking.

Aandacht voor details

Vanuit het museum kregen we de opdracht om de wereld te laten zien dat Stedelijk Museum Alkmaar meer is dan een gemeentelijke collectie. Het is een bijzondere plek waar kunst en historie elkaar vinden, waar het complete verhaal verteld wordt. Het verhaal van de Victorie, van de Gouden Eeuw en van de Bergense School. In samenwerking met Eva en Ilse van het museum kwamen we tot het idee om juist de details een podium te geven; die kleine dingen die een tentoonstelling bijzonder maken. Niet alleen vanwege de achtergrond van de schilder en zijn kunstwerk, maar ook vanwege de internationale relatie die ervoor zorgde dat het stuk in dit museum mocht hangen. Of vanwege een specifieke restauratie. Of omdat een conservator er iets bijzonders in zag. Die details vindt je op de site, zowel desktop/tablet als mobiel. Omdat juist liefhebbers verrast willen worden.

Gebruikerservaring

Voor livegang hebben we een lijst met primaire processen samengesteld, waarvan we zeker wilden zijn dat deze een goede gebruikerservaring (UX) zouden bieden. Zoals het bekijken van de highlights (icons in de zijkolom), het inschrijven van de nieuwsbrief, etc. In deze details zit veel zorg en aandacht, van verschillende mensen uit ons team. Sowieso is dit de handtekening van de site geworden: de gezamenlijke inspanning van zowel opdrachtgever als bureau. Een product waar we trots op zijn en constant blijven verbeteren.

Bekijk hier de website van Stedelijk Museum Alkmaar

Homepage Stedelijk Museum Alkmaar

Ook in de vormgeving hebben we letterlijk ingezoomd op de details. Veel headers en afbeeldingen zijn uitsnedes van kunstwerken waardoor de beleving anders wordt.

Inzoomen op details

In MODX - het CMS dat we voor deze website hebben ingezet - kunnen deze highlights worden toegevoegd aan de hoofdcontent van een pagina. Eigenlijk zijn het 'wist-je'datjes' in een nieuw jasje.

Highlights

Mobiele versie

Responsive website Stedelijk Museum Alkmaar

Jaarverslag

Om stakeholders te informeren geeft Stedelijk Museum Alkmaar periodiek een Jaarverslag en Beeldverslag uit. Het Beeldverslag geeft de ontwikkelingen van het museum over de afgelopen drie jaar weer. In het Jaarverslag is ook de financiële verantwoording opgenomen.

De huisstijl voor het Stedelijk Museum Alkmaar is gemaakt door Grrr uit Amsterdam. Op basis van deze huisstijl hebben we de brochures opgezet. Bij beide brochures moesten de beelden het verhaal vertellen. We wilden bij ieder beeld ook aangeven wat het voorstelt maar niet door er tekst doorheen of naast te plaatsen. We hebben daarom een legenda met fotobijschriften per pagina gemaakt. Een soort foto-plattegrond waar je makkelijk de betreffende foto kunt herkennen.

Jaarverslag Stedelijk Museum Alkmaar
Cover jaarverslag
Inhoud jaarverslag

Plattegrond + gids

Gratis voor iedere bezoeker, een uitvouw-plattegrond die inzicht moet geven in de uitdagende architectuur van het gebouw.

Geprint als A3, gevouwen naar A5. Zo past het netjes bij de overige uitingen op de toonbank en kan er extra content geplaatst worden. Door de relatief lage printkosten kan deze plattegrond makkelijk aangepast worden.

We gebruikten kleuren en vormgeving zoals het ook in het gebouw zichtbaar is, zoals bijv. de icoontjes voor toilet en lift.

Plattegrond Stedelijk Museum Alkmaar

Gratis voor iedere bezoeker, plattegrond en gids in één eenvoudige uitgave.

Gids Stedelijk Museum Alkmaar
Inhoud gids